Endüstriyel Soğutmada Soğan Depolama Sistemleri
Bu yazımızda soğan depolama sistemleri konu başlığına değineceğiz. Soğan, hasat işlemi gerçekleştikten sonra yaşlanmaya başlar. Soğanın hasat sonrasında yaşamaya devam ettiğini ve solunum gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Soğanın saklanması ve havalandırma işlemlerinin doğru yapılamaması veya uygun koşulların sağlanamaması ürünlerin bozulma sürecine girerek kayıplara neden olabilmektedir.
Bozulmaya başlayan soğanlarda filizlenme gözlenmektedir. Daha sonrasında soğuk hava depolarında bulunan soğanlarda bakteri oluşumuna dayalı, çürüme ve koku oluşumuna neden olmaktadır. Soğuk hava depoları bu bozulma süreçlerini geciktirmek ve engellemek için tercih edilmektedir. Bu sayede doğru depolama ve uygun sıcaklık değerleri ile ürünlerin bozulma ya da bozulma ihtimalleri minimuma düşürülmüş olur.
Soğan depolama alanları, gün ışığı almayan, iyi yalıtımlı ve sızdırmaz bir ortamdan oluşmalıdır. Soğanların 0-4°C aralığında sağlıklı bir şekilde 12 aya kadar muhafaza edilebilmesi mümkündür. Ancak soğan saklama süresi boyunca ayarlanacak sıcaklık değerlerinde depolama tesisinin bulunduğu konumu ve iklim durumuna dikkat edilmelidir.
Soğan Depolama Sistemlerinde Yapılan Uygulamalar
– Soğan ürünlerinin uygun sıcaklık derecelerinde saklanabilmesi için gerekli izolasyon ve soğutma sistemlerinin yapılması,
– Soğanların depolanma şekillerine göre (kasalı veya yığma) özel tasarlanan havalandırma sisteminin bulunması,
– Yüksek debili aksiyal fanlar vasıtasıyla hava sirkülasyonunun sağlanması,
– Otomatik olarak ayarlanabilen hava giriş ve çıkış kapaklarının olması,
– CO2 sıcaklık ve nem kontrol sistemi uygulamaları bulunmaktadır.
Soğan Depolama Koşulları Nelerdir?
1- Kurutma Aşaması: İlk aşamada olgunlaşan soğanların öncelikle havalandırılmaları gerekmektedir. Daha sonra ürün sıcaklığı 200°C ye kademeli olarak ayarlanmalı eğer soğanda çürüme var ise sıcaklık 300°C ye ayarlanmalıdır.
2- Sıcaklığın Muhafaza Edilmesi: Bu aşamada tüm bulblar kurutulmalıdır. Havalandırma sistemindeki hava akışı sürekli çalışmalı ve rutubet olmamasına dikkat edilmelidir.
3- Kurutma Sonrası Sıcaklığın Düşürülmesi: İlk başta 300°C veya 200°C ye ayarlanmış olan sıcaklık her gün belirli bir miktar azaltılmalıdır. Dışarıdaki hava havalandırma sistemlerinden daha az nem içerdiği için ürünün sıcaklığı 30°C ‘nin altında olmalıdır. Ayrıca soğanların sıcaklığı günlük hava sıcaklığının altında olmasına dikkat edilmelidir.
4- Depolama Periyodu: Soğan kurutma işleminin soğutmadan daha önemli olduğu söylenebilir. Kurutmadan sonra havalandırmanın ilk 1, 5 ay yaklaşık günlük 8-9 saat açık kalması gerekir. Üründe sıcaklık farklılıklarından dolayı sorun olduğunda içerdeki havalandırma yeterli olacaktır.
Özetle soğan depolama sistemleri, ürünlerin yaşlanma süreçlerini ertelemek için kullanılmaktadır. Soğan soğuk hava depolarında ürün çeşitliliğine göre depolama şekilleri de değişmektedir. Örneğin Yığma, çuval ve kasalı olarak 3 farklı kategoriden oluşmaktadır. Ayrıca kurulacak soğan deposu bu kategorilere göre projelendirilmektedir.