2023 Soğuk Hava Deposu Maliyeti Etkileyen Temel Unsurlar Nelerdir?
Birçok alanda soğuk hava deposu kullanımına ihtiyaç duyulur. Soğuk hava deposunun en çok kullanıldığı alanların dondurulmuş gıdaların saklanması ve laboratuvar malzemelerinin depolanması olduğu söylenebilir. Soğuk hava deposu maliyeti hakkında detaylı bilgi edinilmesi ve hesaplama yapılması kullanım ve satın alma açısından oldukça fazla önem taşır.
Soğuk hava deposunun maliyetinin hesaplanması için bazı temel unsurlara dikkat edilmesi ve bu unsurların kullanılması gerekir. Temel unsurlar hakkında bilgi edinilerek soğuk hava deposu maliyeti doğru şekilde hesaplanabilir. Bu sayede kullanıcılar hesapladıkları maliyete göre ürünü kullanıp kullanmayacakları hakkında karar verebilirler.
Soğuk Hava Deposu Maliyet Hesabı Nasıl Yapılır?
Soğuk hava deposu maliyet hesabı, soğuk hava deposu hakkında bazı temel bilgiler öğrenilerek ve bu bilgilerden yararlanılarak yapılır. Soğuk hava deposu maliyet hesabı, nasıl bir soğuk hava deposunun tercih etmesi gerektiği üzerine yapılır. Bu hesaplama, bütçesine en uygun soğuk hava deposunun hangisi olabileceği gibi konularda kararsız olan insanların fikirlerini kesinleştirmesine ve doğru tercihlerde bulunmasına yardımcı olur.
Soğuk Hava Depolarında Maliyet Etkileyen Temel Unsurlar Nelerdir?
Birçok farklı alan ve sektörde ihtiyacı hissedilen soğuk hava deposu, belirli bir maliyet hesabı aracılığı ile faaliyet gösteren bir sistemdir. Satın alınan veya alınmak istenen soğuk hava deposunun hangi ürünlerin depolanması amacıyla kullanılacağı, sistemin maliyetini belirleyen en temel unsurdur. Bunun yanında genel anlamda soğuk hava depolarında maliyeti etkileyen temel unsurları;
- Hangi ürünün depolanması amacı ile kullanılacağı (ilaç, süt ürünleri, dondurulmuş gıdalar vb.),
- Depolanması düşünülen ürün miktarı (2 ton, 5 bin ton vb.),
- Deponun kurulması istenilen yer özellikleri, kendine özel iklim koşulları şeklinde sıralamak mümkündür.
Soğuk hava deposu maliyeti hesaplanmasında sıralanan bu temel unsurlar hakkında soğuk hava deposu tercihi yapılmadan önce detaylı bilgi edinilmesi gerekir.
Maliyet miktarı depolanan ürünün çeşidine göre azalabilmekte veya artabilmektedir. Her ürün çeşidinin depolanması gereken sıcaklık değerleri ve ortam özellikleri farklıdır. Bu nedenle ürün çeşidinin değişmesi fiyatlarda farklılıklara sebep olur.
Bunun yanında depolanması düşünülen ürün miktarının artması depo maliyetinde artışa sebep olmaktadır. Örneğin 10 metrekare soğuk hava deposu maliyeti, 100 metrekare bir soğuk hava deposu maliyetine göre çok daha düşüktür. Bunun sebebi de depolanması istenilen ürün miktarının yüksek olduğu durumlarda metrekarenin de daha fazla olmasıdır. Daha fazla ürünün depolanabileceği büyük metrekarelere sahip soğuk hava depolarının maliyetleri, nispeten küçük soğuk hava depoları ile kıyaslandığında daha yüksektir.
İklim koşullarının zor olması da soğuk hava deposunun daha zor şartlarda çalışır hale getirilmesi ve çalışır durumda kalması açısından soğuk hava deposu maliyetlerini yükseltebilmektedir.
Soğuk Hava Deposu Karlı mıdır?
Soğuk hava depolarının genel anlamda oldukça karlı olduğunu söylemek mümkündür. Bu depoların maliyetleri, doğru tercihler yapıldığında oldukça az, sağladıkları kazanç ise son derece fazladır. Yatırımların bu alanda yapılmasının tercih edilmesi ise isabetli bir karar olacaktır. Soğuk hava deposuna yatırım yapılması, yaklaşık 2 yıl içerisinde fazlasıyla kar elde edilmesini mümkün hale getirir.
Soğuk Hava Deposu Devlet Desteği Var mı?
Soğuk hava deposu için devlet desteği mevcuttur. Bu depolar için destekler, iki farklı kurumun aracılığı ile destek isteyen ve gerekli şartları karşılayanlara belirli miktarlarda verilir. Bu iki kurum ise TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) ve KKYDP (Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi) olmaktadır. İlden ile teşviki sağlayan kurumda değişiklik görülebilir.