Soğuk Hava Deposu Kaç Derece Olmalıdır?

“Soğuk hava deposu kaç derece olmalıdır?” sorusunun cevabı oldukça değişken olabilir. Çünkü bu durum genellikle depoda tutulacak ürüne göre değişmektedir. Ürünlerin yapısı ve tazelik süreleri değişiklik gösterebilir. Bu açıdan yiyeceklerin tatlarının değişmemesi, sağlığınızı negatif yönde etkilememesi açısından önem taşımaktadır. 

Soğuk Hava Deposu Kaç Derece Olmalıdır?

Soğuk hava deposunda bulunacak olan ürünlerin, eğer ekstra bir işlem görmeyecekse hemen gerekli işlemleri yapılmalı ve depoya yerleştirilmelidir. Aksi takdirde ürünler tazeliklerini yitirebilir veya istenen tadı sağlayamayabilir. Ancak soğuk hava deposu içerisinde bulunacak ürünlerin kendilerine has yapıları olduğu için bütün ürünler aynı sıcaklıkta tutulamaz. Bunun için soğuk hava depoları, sıcaklıklarına göre sınıflandırılır:

  • Serin depolama 8 ila 15 °C
  • Soğuk depolama 2 ila 8 °C
  • Buzdolabı depolama -4- ila 2 °C
  • Donuk depolama -40 ila 0 °C
  • Şoklama -70 ila -40 °C

Buna bağlı olarak uygun ürünler, tazeliklerini yitirmemeleri için uygun sıcaklık sınıflarında soğutulmalıdır. Daha ayrıntılı bir örnek verecek olursak taze bir balığın bekletilmesi gereken sıcaklık 0 ila 2 °C arasındadır. Fakat dondurulması için gereken sıcaklık -32 ila -40 °C arasında yer almaktadır. Bu durumda balık, donuk depolama sınıfına girer. Ayrıca bu şekilde 3-6 ay boyunca tazeliğini yitirmeden saklanabilir. Böylece “Soğuk hava deposu kaç derece olmalıdır?” sorusunun cevabı hakkında daha detaylı fikir sahibi olabildik.

Ürün Muhafaza Şartları

Her ürün sıcaklık konusunda farklı dereceler arz etse de genel olarak bir ürünü muhafaza etmek için belli kıstaslar söz konusudur. Bu kıstaslar deponun fiziksel özelliklerinin yanında ürünlerin depoya nasıl yerleştirildiği ile alakalıdır ve şöyle sıralanabilir:

  • Deponun üstü, tavanı veya çatı kısmı, sızma yapmamalıdır.
  • Deponun zemini pürüzsüz, duvarları düz olmalıdır. 
  • Deponun iç köşeleri sıkı bir şekilde kapalı olduğuna dikkat edilmelidir.
  • Depo, kolay temizlenebilen nitelikli bir madde ile yapılmalıdır. Bu madde ayrıca ürünleri olumsuz yönde etkilemeyecek bir madde olmalıdır.
  • Depo içerisine ürünleri yerleştirirken, tavanla deponun üst yüzeyi arasında 80 ila 90 cm bir boşluk bırakılmalıdır. Ayrıca ürün yerleşimi sırasında, ürünler arasındaki hava akımı engellenmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. 
  • Ürünlerin birbirlerine yapışmaması için buzdolabı poşeti gibi maddeler ile sarılmalıdır.

Bu konularda dikkatli olmak, ürünlerin ömrünü uzatmak ve tazeliklerini korumak adına oldukça önemlidir. Ayrıca soğuk hava deposundan istenilen maksimum performans için dikkate alınması gereken noktalardır.

Soğukta Muhafaza Edilen Ürünlerin Derecesi

Her ürün tipinin depolama sıcaklıkları değişiklik göstermektedir. Bunun sebebi doğal yapılarının ve tazeliklerinin bozulmasını engellemek içindir. Örneğin, bir et ürününün soğuk hava deposunda saklanma sıcaklığı bir meyve için uygun olmayabilir.

  • Kuru gıdalar için 20 ila 25 °C
  • Et için 0 ila 4 °C
  • Sebze için 10°C

Meyveler için bu sıcaklık değişebilir. Örneğin, erikler için -0.5 ila 0.5 °C gibi bir sıcaklık uygun görülürken ayvalar için 2 ila 4 °C uygun olarak belirlenmiştir.

Bütün bunlara dayanarak uygun koşullarda, soğukta muhafaza edilen ürünlerin derecesi teknik bakımdan değişiklik de gösterebilir. Ancak insan sağlığını ve ürünün kalitesini negatif yönde etkilememesi için sıcaklık konusunda dikkatli davranılmalıdır. Buna ek olarak sıcaklığın yanında nem oranının etkisi de büyük oranda mevcuttur.

Soğuk Zincirin Önemi

Soğuk zincirin korunma durumu gıdalar için oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Soğuk ortamda muhafaza edilmesi gereken ürünlerin, üretimden başlayıp, sevkiyat, depolama gibi bütün aşamalarına soğuk zincir denmektedir. 

Soğuk zincir, bu anlamda gıda güvenliği kriterlerine uygunluğu ve ürünün özelliklerini koruması adına büyük önem taşımaktadır. Yani soğuk zincir kıstaslarına uygun şekilde ilerleyen üründe amaç, tüketicinin sağlığına zarar vermemektir. 

Soğuk zincirin önemi ise bazı bakterilerin ürünün bir anda ısınması ya da soğuması durumunda ortaya çıkıp ürüne zarar verecek potansiyelde olması ile alakalıdır. Soğuk zincir varken bu durum söz konusu değildir. Böylece ürünler depolandıkları sürece sağlığa zararlı bir nitelik taşımazlar. Bu durum ayrıca soğuk zincirin yasal bir zorunluluk haline gelmesinde de etkili olmuştur.

admin

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hemen Ara
× WhatsApp