Soğuk Hava Deposu Nasıl Yapılır?

Et, sebze ve meyveler, süt ürünleri ve diğer ürünlerin depolanması için soğuk hava depoları büyük önem arz eder. Örneğin küçük çiftlikler gibi işletmeler, kendi soğuk hava deposunu yaparak ürünlerini depolayabilir. Peki soğuk hava deposu nasıl yapılır? Açıkçası bu soruyu ele alırken çok boyutlu düşünmek gerekir.

Soğuk hava deposu, mahsullerinizi en avantajlı zamanda hasat etmenize ve pazara götürmenize imkan verir. Normal şartlarda Ürünler toplanır toplanmaz bozulmaya başlar ve özellikle yüksek sıcaklıklarda bu bozulma çok hızlı gerçekleşebilir. Bu tür durumlar hasat sonrası ciddi maliyetlere ulaşan kayıplara yol açabilir.

Soğuk Hava Deposu

Çabuk bozulan gıda maddeleri veya soğuk hava deposunda daha uzun süre saklanabilir. Soğuk hava depoları, gıdaların raf ömrüne etki eden tüm faktörleri iklimsel olarak kontrol altına alır. Aynı zamanda gıdaların çürümesine neden olan faktörleri engelleyecek şekilde tasarlanırlar. Soğuk depolamada sıcaklık, dış sıcaklıktan çok daha düşük tutulur. Gıdaların çürümesine, çok düşük sıcaklıklarda yaşayamayan bakteriler neden olur. Düşük sıcaklığa uzun süre maruz kalmak bakterileri etkisiz hale getirebilir veya tamamen öldürebilir.

Soğuk depolama aynı zamanda gıda ile etkileşime giren gazların akışını da dengeler. Tüm gıda maddeleri buharlaşır ve gıda maddeleri ile atmosfer arasında sürekli bir gaz değişimi vardır. Yiyecek içindeki mikroplar, aerobik solunumları için sürekli bir oksijen kaynağına ihtiyaç duyarlar. Oksijen eksikliğinde, belirli bir süre içinde inert hale gelebilir veya ölebilirler. Soğuk depolama, gıdanın depolandığı haznedeki gazların miktarını ve yüzdesini teknik olarak dengeleyerek çalışır.

Soğuk Hava Deposu Yapımı

Soğuk hava deposu yatırım maliyeti diğer küçük işletmelere göre daha yüksek olabilir. Temel olarak, arazi edinimi, soğuk hava deposu inşaatı, ruhsatlandırma, elektrik, su vb. gerekli hizmetlerin düzenlenmesi gerekir. Ayrıca, soğutma makineleri satın almak için önemli miktarda sermaye yatırmanız gerekmektedir. Uzun vadeli sürdürülebilirlik ve daha iyi performans sağlayan çeşitli güncellenmiş makineler vardır. Genel olarak maliyet planlamasının ardından karşınıza çıkan süreçler ise şu şekildedir:

  • Soğuk hava depolarının yeri bu işte çok önemli bir rol oynamaktadır. Soğuk depolama yeri, tüketici merkezlerine veya üretim çiftliklerine yakın tutulmalıdır.
  • Havaların çok sıcak olduğu dönemlerde, ağır yükler ve elektrik kesintileri göz önünde bulundurularak kullanılacak ekipmanlar dikkatli seçilmelidir.
  • Soğuk hava depolarının temizliği ve bakımı da aynı derecede önemlidir. Makine, nem seviyesi, sıcaklık ve korunmuş ürünler gibi düzenli olarak kontrol edilmelidir. Tepsilerin, kapların ve depolama kutularının zamanında bakımının yapılması veya temizlenmesi şarttır.

Tüm bu faktörleri değerlendirdikten sonra soğuk hava deposu için uzman desteği almanız önerilir. Aksi takdirde öngöremediğiniz sorunlar, maliyetlerin giderek büyümesini beraberinde getirebilir.

Soğuk Hava Deposu Özel Tasarım 

Ürün grubunuza bağlı olarak özel tasarım bir soğuk hava deposuna sahip olmak isteyebilirsiniz. Özel tasarım soğuk hava depoları, enerji tüketimi ve soğutma otomasyonu açısından tam istediğiniz performansta çalışır. Aynı zamanda aşırı yük binmesine karşı korumalı olduğu için olası problemlerin de önüne geçer.

Eğer bir uzman desteği ile ürünlerinizin tam ihtiyacı olan iklimlendirmeyi sağlamak istiyorsanız, Soğutmasan ile iletişime geçebilirsiniz. Sektörün en güvenilir firmalarından biri olarak sizlere kalıcı ve bütçenize uygun çözümler sunmaktayız.

admin

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hemen Ara
× WhatsApp